AMSTERDAM - De bewoners van zes woningen die zondag beschadigd raakten bij een explosie in een appartementencomplex in Emmen moeten voor minimaal een halfjaar elders wonen. 

Hun woningen zijn dusdanig beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn. Woningcorporatie Domesta gaat voor de bewoners op zoek naar tijdelijke andere woningen, meldt de corporatie dinsdag.

Vijf huishoudens konden dinsdagavond tijdelijk weer terugkeren naar huis, nadat de gemeente Emmen en de corporatie het complex dinsdag samen nader hadden onderzocht.

Uitgezonderd één bewoner moeten zij hun huis wel weer verlaten wanneer de renovatie begint. Dat gebeurt waarschijnlijk eind augustus. De bewoner die niet weg hoeft, mag vanwege de verwachte overlast tijdelijk wel ergens anders gaan wonen.

'Wisselwoning'

Alle bewoners kunnen uiteindelijk weer terugkeren naar hun appartement, uitgezonderd de veroorzaker van de explosie, aldus Domesta. Wie echter liever in de 'wisselwoning' wil blijven, mag dat.

De explosie vond zondagmiddag plaats in een woning van Domesta in het elf woningen tellende complex aan de Torenvalk in Emmen. Bij de explosie werd een deel van het dak weggeblazen. De elf woningen werden na de explosie ontruimd.

Mannen

Vanwege de explosie zijn twee mannen uit Emmen opgepakt. Zij worden verdacht van het veroorzaken van de explosie. Dinsdag meldde de politie dat de twee de komende dagen worden verhoord. Een van hen is een 25-jarige bewoner van het appartement waar de explosie plaatsvond, de ander is een man van 20 jaar.

De twee raakten zondag gewond bij de ontploffing. Ze werden maandagmiddag ontslagen uit het ziekenhuis en in een cel gezet.

De beschadigde woning werd maandag explosievenvrij verklaard. In de 'explosiewoning' waren zondag nog meer explosieve stoffen gevonden. Die zijn zondagavond op een braakliggend terrein tot ontploffing gebracht. Ook de woning van de 20-jarige is doorzocht. Daar werden geen explosieven gevonden.