AMSTERDAM - Er zouden minstens zes criminelen betrokken zijn bij de overval op een vestiging van waardetransportbedrijf Brink's in Amsterdam-Zuidoost eind juni.

Dat zei de Amsterdamse politie dinsdag tegen het NOS Journaal. De politie denkt dat de overvallers verschillende nationaliteiten hebben.

Er is nog altijd geen spoor van de daders. Bewakingscamera's rond het depot van Brink's legden de overval vast. De AVRO toont deze bewakingsbeelden dinsdagavond voor het eerst in het programma Opsporing Verzocht.

In het programma is ook een reconstructie te zien van de gebeurtenissen.

Explosieven

De overvallers drongen de vestiging van Brink's in de vroege ochtend van 29 juni binnen met explosieven en maakten een onbekend geldbedrag buit. Ze gingen er vandoor in twee vluchtauto's.

Tijdens een lange achtervolging door de politie crashte een van de voertuigen op de A2. De criminelen bedreigden toen een automobilist en gingen er met zijn auto vandoor. Bij Eindhoven moest de politie de achtervolging staken.

De grijze Audi stationwagen haalde voordat de bestuurder de macht over het stuur verloor, snelheden tot 240 kilometer per uur, wat de politie niet kon bijbenen. Een politiehelikopter kon door het slechte weer niet worden ingezet, aldus Opsporing Verzocht. Politieagenten die de criminelen in de gestolen auto voorbij zagen rijden, gingen er achteraan, maar staakten bij Eindhoven hun actie toen de overvallers hen met automatische wapens bedreigden.

Papiergeld

De gecrashte Audi is op de A2 in brand gevlogen. Volgens de politie lag er nog een heleboel papiergeld in de auto, dat ook is verbrand. Het is niet bekendgemaakt hoeveel geld de overvallers nu eigenlijk bij Brink's hebben weggehaald. Behalve de daders is ook de geconfisqueerde auto spoorloos.

Of de overvallers hebben samengewerkt met criminelen in het buitenland is nog onduidelijk, aldus de Amsterdamse politie. Het onderzoek is nog volop gaande en daarbij wordt samengewerkt met buitenlandse korpsen.

Scarface

Eerder werd bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg zijn naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.