AMSTERDAM - Mandy Pijnenburg, die vijf jaar vast zat in de Dominicaanse Republiek voor drugssmokkel, is al sinds november 2009 uit de cel.

Ze kwam na twee derde van haar straf voorwaardelijk vrij, maar mocht het land tot nu niet verlaten. Dat liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten.

Volgens de zegsman is uit veiligheidsoverwegingen niet eerder bekendgemaakt dat de jonge vrouw al op vrije voeten was.

Verschillende plekken

Volgens een woordvoerster van het Steunpunt Huiselijk Geweld verbleef Pijnenburg de afgelopen anderhalf jaar op verschillende plekken op het eiland, onder meer bij een christelijke gemeenschap. Regelmatig moest ze zich melden bij de autoriteiten.

Pijnenburg zat haar onvoorwaardelijke gevangenisstraf uit van juli 2006 tot november 2009. Haar formele detentieperiode liep af op 24 juli, maar ook hier is door de Nederlandse ambassade geen ruchtbaarheid aan gegeven omwille van haar veiligheid.

Pijnenburg is dinsdag op Schiphol aangekomen, waar ze een persconferentie gaf. Daarbij ontstond de indruk dat de Tilburgse onlangs de cel in de Dominicaanse Republiek heeft verlaten.

Betrapt

De vrouw werd eind juli 2006, toen net 18, op het vliegveld van Punta Cana betrapt met ruim 20 kilo cocaïne in haar koffer. Naar eigen zeggen had ze gehandeld in opdracht van een loverboy die dreigde haar familie iets aan te doen, als ze niet gehoorzaamde. Ook beweerde ze dat diezelfde man haar had gedwongen in de prostitutie te werken.

Pijnenburg werd in 2007 in eerste instantie veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep werd die straf teruggebracht tot 5 jaar. In Nederland liep een strafzaak tegen de vermeende loverboy van Mandy, Delano P., en zijn medeverdachten, die in 2007 werden aangehouden.

Delano P. werd vrijgesproken van loverboypraktijken, maar moest wel 3 jaar zitten voor betrokkenheid bij het drugstransport. Het gerechtshof in Den Bosch kon niet uitsluiten dat Mandy vrijwillig de prostitutie inging.

Persconferentie Mandy Pijnenburg