DEN BOSCH - De gemeente Moerdijk moet de kosten betalen van het opruimen en opslaan van bluswater dat is gebruikt om de grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack op 5 januari te blussen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag bepaald. De gemeente moet er verder voor zorgen dat het bluswater wordt verwijderd uit het schip waarin het al maanden is opgeslagen.

De opslagkosten van het bluswater bedragen 4683 euro per dag. Het bluswater, meer dan 3600 ton, is sinds 11 februari opgeslagen.

Het bedrijf Wilchem, dat het water na de verwoestende brand opruimde, sleepte de gemeente voor de rechter, omdat noch Chemie-Pack noch de gemeente Moerdijk voor de kosten wilde opdraaien.

Aanzienlijke kosten

Het hof vindt dat Moerdijk zich de belangen van Wilchem niet genoeg heeft aangetrokken. De last van de aanzienlijke kosten voor opslag van het opgeruimde bluswater zijn hierdoor onterecht op de schouders van Wilchem gekomen, vindt het hof.

Terwijl door ''voortvarend en adequaat handelen'' van dit bedrijf ''een milieuramp kon worden voorkomen''.

Mogelijke gevolgen

De gemeente Moerdijk zegt zich nog te beraden over de 'mogelijke gevolgen' van deze uitspraak.

''De rechtszaak tegen Chemie-Pack over het verwijderen van het bluswater uit het schip De Pafos, het reinigen ervan en de betaling van de opslagkosten loopt nog '', aldus de gemeente.

''Wie uiteindelijk zal worden veroordeeld om deze kosten te dragen, is daarom nog niet bekend.''

De gemeente had in juli al opdracht gegeven om het schip te legen en te laten reinigen. Hiermee wilde Moerdijk naar eigen zeggen een verdere financiële schade voor 'alle betrokken partijen' voorkomen.