AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 39-jarige taxichauffeur dinsdag veroordeeld tot twintig maanden cel.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 24 maanden. Sidi Mohamed B. uit Den Haag sloeg op 5 juli 2009 de 44-jarige Rob Sitek dood op het Leidseplein, na een ruzie over de ritprijs. De man is veroordeeld voor mishandeling met de dood tot gevolg.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde B. eerder ook tot 24 maanden cel, toen eiste het OM een celstraf van drie jaar. Het OM ging in hoger beroep omdat het de strafmaat te laag vond. Later sloot justitie zich aan bij de visie van de rechtbank en eiste een straf van 24 maanden.

''Het OM is tot de conclusie gekomen dat de opgelegde staf passend is en in overeenstemming met sancties in soortgelijke zaken", zei een woordvoerder toen.

Bewusteloos

Sitek kreeg slechts één klap, kwam met zijn hoofd op de stoeprand en raakte bewusteloos. Hij overleed enkele uren later aan een gescheurde wervelslagader. De rechtbank liet in het midden of de klap van B., volgens justitie een getraind kickbokser, de doodsoorzaak was. Wel concludeerde de rechter dat de slag tot ernstig lichamelijk letsel leidde.

De dood van Sitek leidde tot veel verontwaardiging. Na het incident verscherpte de politie het toezicht bij de taxistandplaats op het plein.

Vrouwelijke cliënt

De taxichauffeur is ook veroordeeld voor mishandeling van een vrouwelijke cliënt in november 2007 in Amstelveen. Ook dit zou zijn gebeurd na een ruzie over de ritprijs.