SCHIPHOL - Mandy Pijnenburg is dinsdag op Schiphol met haar ouders herenigd. Bart Pijnenburg en Armanda Mols waren dolblij hun dochter weer in de armen te kunnen sluiten op de luchthaven.

''We hebben elkaar vastgehouden en gehuild'', zei Mandy Pijnenburg. Ze kon afgelopen jaren elke vrijdag met haar ouders bellen. Pijnenburg zou aanvankelijk zaterdag vertrekken, maar dat ging niet door.

De Tilburgse werd in 2006 in de Dominicaanse Republiek gearresteerd met ruim 20 kilo cocaïne in haar koffer. Ze kwam op 24 juli vrij na 5 jaar cel.

Pijnenburg verklaarde eerder dat ze tot de smokkel was gedwongen door een groep loverboys.

Alleen zijn

Afgelopen jaren sliep ze in de gevangenis op een betonnen bed met een dun matrasje. Ze kon veel gebruikmaken van sportfaciliteiten.

''Het moeilijkste was het alleen zijn, dat ik er helemaal alleen voor stond," aldus Pijnenburg. "Er waren in de gevangenis wel veel vrouwen om me heen, maar ik had mijn familie nodig.''

Dat zei Mandy Pijnenburg dinsdag op Schiphol na terugkomst uit de Dominicaanse Republiek, waar ze gevangen zat wegens drugssmokkel.

Vrije voeten

Het laatste anderhalf jaar was ze wel op vrije voeten, maar moest ze op het eiland blijven wegens een voorwaardelijke straf.

Ze vertelde de laatste minuten te hebben afgeteld in het vliegtuig op weg naar Nederland. ''Toen ik uit het vliegtuig stapte, voelde dat heel raar. Ik trilde helemaal.''

Dansen

De Tilburgse is naar eigen zeggen in de gevangenis 30 kilo afgevallen door te gaan dansen. ''Ik kwam aanvankelijk kilo's aan, daarna ben ik gaan sporten en dansen, waardoor ik afviel'', vertelde ze over haar gevangenschap.

Pijnenburg was de laatste tijd ziek en had door de spanningen en het gebrek aan hygiëne onder meer maag- en darmklachten. Ze zei erg uit te kijken naar haar eerste Hollandse maaltijd, namelijk friet met mayonaise.

Opvanghuis

Pijnenburg verblijft de komende tijd in een opvanghuis voor meiden die slachtoffer zijn van jeugdprostitutie. In de toekomst wil zij meisjes en vrouwen waarschuwen hoe ze zich kunnen beschermen tegen loverboys. Ze wil voorkomen dat zij in de prostitutie belanden.

Daarnaast wil ze in de toekomst met haar zusje een eigen kappers- en kledingzaak beginnen. Ze zegt dat ze de afgelopen jaren ''sterker, volwassener en rustiger'' is geworden.

Hulptraject

Ondanks haar ambities moet ze volgens haar begeleiders rustig aan beginnen. "We gaan goed kijken naar de impact van de afgelopen periode op haar psychische gesteldheid. Ze gaat een vrijwillig hulptraject in'', zei hulpverleenster Ilona Brekelmans, die Pijnenburg nu ruim een jaar begeleidt.

''Ik wil graag mijn emoties terug'', wenste Pijnenburg zelf. ''Ik wil soms huilen en kan het dan niet.'' Volgens Pijnenburg was er in de gevangenis in de Dominicaanse Republiek geen plaats voor emoties. Ze is niet bang de loverboys weer tegen te komen. ''Ik moet verder met mijn leven en wil niet in angst leven.''

Pijnenburg zou aanvankelijk zaterdag al terugvliegen. Door bureaucratische tegenslagen ging dat op het laatste moment niet door. ''Dat ik niet mocht vliegen, was een verschrikkelijke klap voor me.''

Persconferentie Mandy Pijnenburg