WAGENINGEN - Een muggenplaag ligt op de loer. Deze week nog kunnen we al een overvloed aan steekmuggen verwachten.

Daarvoor waarschuwde zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra dinsdag.

De extreem natte julimaand in combinatie met de stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de beestjes.

De komende weken verwachten de onderzoekers ''een explosie aan volwassen steekmuggen''. Dat kan in bepaalde plaatsen zelfs tot een plaag leiden.

Stilstaand water

De onderzoekers raden mensen aan om waar mogelijk stilstaand water zo veel mogelijk op te ruimen om muggenlarven geen kans te geven. Het gaat dan om bijvoorbeeld emmers, regentonnen en schaaltjes onder bloempotten.

Ook in dakgoten en op platte daken kan water blijven staan. Het is ook raadzaam om 's avonds laat en 's ochtends vroeg ramen en deuren dicht te houden.

Vlieggedrag

Een onderzoeksteam van Alterra gaat volgende week overigens zelf een muggenplaag creëren. Op die manier willen de onderzoekers het vlieggedrag van muggen in kaart brengen. Daartoe hebben ze honderdduizenden eitjes verzameld, gekoeld en bewaard.

De eitjes worden volgende week tot rijping gebracht in een kas. Vervolgens gaan de onderzoekers meten hoe ver de muggen vliegen.

Zo hopen ze meer te kunnen zeggen over bijvoorbeeld de wenselijke afstand tussen waterbergingsgebieden of moerassen en bewoonde gebieden.