TILBURG - Na een gevangenschap van 5 jaar in de Dominicaanse Republiek is Mandy Pijnenburg (23), die in het land werd veroordeeld voor drugstransport, weer vrij.

Dinsdag is de Tilburgse, die beweerde slachtoffer te zijn geweest van een loverboy, aangekomen op Schiphol.

De vrouw werd eind juli 2006, toen net 18, op het vliegveld van Punta Cana betrapt met ruim 20 kilo cocaïne in haar koffer.

Naar eigen zeggen had ze gehandeld in opdracht van een loverboy die dreigde haar familie iets aan te doen, als ze niet gehoorzaamde. Ook beweerde ze dat diezelfde man haar had gedwongen in de prostitutie te werken.

Vrijgesproken

Pijnenburg werd in 2007 in eerste instantie veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. In hoger beroep werd die straf teruggebracht tot 5 jaar. In Nederland liep een strafzaak tegen de vermeende loverboy van Mandy, Delano P., en zijn medeverdachten, die in 2007 werden aangehouden.

Delano P. werd vrijgesproken van loverboypraktijken, maar moest wel 3 jaar zitten voor betrokkenheid bij het drugstransport. Het gerechtshof in Den Bosch kon niet uitsluiten dat Mandy vrijwillig de prostitutie inging.

Uitleveringsverdrag

Tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek is geen uitleveringsverdrag, waardoor de vrouw haar straf in het Midden-Amerikaanse land moest uitzitten.

De zaak kreeg veel publiciteit. Zo verscheen in 2009 het boek De zaak Mandy P. van journalist Rik Goverde. Twee jaar eerder besteedde SBS6 aandacht aan de zaak met een documentaire over haar leven.