AMSTERDAM - Tienduizenden ouders zullen de komende jaren hun kinderen van crèches en buitenschoolse opvang afhalen vanwege de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Dat schrijft het AD dinsdag naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang.

In 2014 zullen volgens de prognose zo’n vijf tot dertien procent minder kinderen gebruikmaken van de kinderopvang. Dat zijn 39.000 tot 104.000 kinderen.

De wachtlijsten voor de kinderopvang lopen inmiddels al terug. De krant schrijft dat met name de buitenschoolse opvang te maken zal gaan krijgen met een leegloop.

Bagatelliseert

Volgens de onderzoekers moeten ouders door de bezuinigingen van het kabinet niet een kwart maar driekwart meer gaan betalen voor de opvang van hun kinderen. ‘Het kabinet bagatelliseert de toenemende kosten’, aldus de onderzoekers.

Kinderopvangorganisaties Humanitas en SKON zien dat ouders zoeken naar creatieve manieren om hun kinderopvang goed te regelen. Zo worden familie en bekenden ingezet en neemt de vraag naar au-pairs toe.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een aantal crèches en buitenschoolse opvang groepen op termijn zullen moeten gaan fuseren en dat er soms filialen failliet zullen gaan.