AMSTERDAM - Op Vlieland is dit weekend een zogeheten ringelrob aangespoeld. De zeehond is behoorlijk verdwaald, het vijftien kilo wegende dier is waarschijnlijk in maart geboren bij Groenland of IJsland.

De Zeehondencrèche in Pieterburen heeft de uitgeputte rob in quarantaine gezet, zodat het dier niet in contact met waddenzeehonden komt.

De ringelrob is zo'n vijf maanden oud en is een pygmee. Zeehondenredder Willem moest het slik in om de rob te redden, meldt de crèche, die mensen vraagt een naam voor haar te bedenken.

De zeehondenopvang hoopt het vrouwtje over een maand weer een eind op weg naar het noorden te brengen, met hulp van een helikopter van een boorplatform in de Noordzee.

Kortere nek

De laatste keer dat een ringelrob in de Zeehondencrèche verbleef was in januari 2009. Ringelrobben hebben een dikker lichaam en een kortere nek dan gewone zeehonden. Ze laten zich normaal gesproken niet zien in de omgeving van Nederland, maar zijn bijvoorbeeld in de Noordelijke IJszee te vinden.

De crèche denkt dat klimaatverandering de grootste bedreiging is voor ringelrobben. Door het smeltende pakijs zouden pups vaak al te water raken voordat de zoogperiode is afgelopen.