ENSCHEDE - Vanwege de MRSA-bacterie geldt bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente vanaf zondagmiddag een opnamestop voor twee chirurgische verpleegafdelingen. 

Dat heeft het ziekenhuis laten weten via zijn website.

Dinsdag werd bij een patiënt de besmettelijke bacterie geconstateerd. Deze werd daarop geïsoleerd. Het ziekenhuis testte vervolgens het personeel en andere patiënten.

Zondag kwamen de resultaten, die bij een aantal niet eenduidig waren. De opnamestop geldt in elk geval tot maandagmiddag, wanneer de uitkomsten van nieuwe tests worden verwacht.

Operatie

Op de twee afdelingen liggen patiënten die wachten op een operatie of er net een achter de rug hebben. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis worden de patiënten op de afdelingen niet verplaatst.

Wel zijn alle geplande operaties voor maandag afgezegd. ''Er worden alleen nog spoedoperaties uitgevoerd. De patiënten daarvoor worden elders in het ziekenhuis ondergebracht'', aldus de zegsman.

Resistent

MRSA is een bacterie die lastig te bestrijden is, omdat zij resistent is tegen de meeste gangbare antibiotica. De bacterie wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat zij vooral daar voorkomt.

Jaarlijks wordt in Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1500 mensen een MRSA-besmetting vastgesteld.

MRSA