AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagavond laat 56 leden van de Molukse motorclub Satudarah aangehouden in Amsterdam-Zuid voor het verstoren van de openbare orde.

De verdachten zitten allen nog vast, liet de politie zondag weten.

De politie hield rekening met een confrontatie tussen leden van Satudarah en leden van motorclub de Hells Angels. Een controle van Satudarahleden in de Scheldestraat liep uit op een confrontatie met de mobiele eenheid (ME).

De controle richtte zich op het vaststellen van de identiteit. De politie handelde op basis van een noodbevel van de burgemeester. Die had bepaald dat degenen die niet in Amsterdam woonden, de stad moesten verlaten onder begeleiding van de politie.

De controle verliep in eerste instantie zonder problemen. ''Maar op een bepaald moment wilde men massaal door de linies heenbreken.'' Satudarahleden gooiden met flessen, tafels en stoelen. Vier agenten liepen lichte verwondingen op.

Bussen

Een ander ME-peleton, dat eerder werkzaam was bij de voetbalwedstrijd Ajax-Twente, werd ingeschakeld ter assistentie. Daarna werd de groep verdachten afgevoerd in bussen van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB.

Twee van de verdachten droegen een kogelwerend vest. De politie trof ter plaatse 12 messen aan. Ook vonden agenten in tuinen achter enkele horecagelegenheden twee vuurwapens. Enkele verdachten hadden geprobeerd via de achterzijde van de panden te ontsnappen, maar het is niet duidelijk of de vuurwapens van hen zijn.

Hells Angels

Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne zei zondag niets af te weten van een confrontatie. ''Wij horen ook net als iedereen dat er een zooitje van die gasten is gearresteerd. Wij waren zelf niet in de stad en wisten niet dat Satudarah zou komen.'' Geruchten over spanningen tussen de beide motorclubs noemt hij opgeklopt. 

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive

Tientallen arrestaties bij controle motorclub