UTRECHT - Tot een taakstraf veroordeelden moeten tijdens hun werkzaamheden voortaan een hesje dragen met de tekst ‘Werkt voor de samenleving’ en het logo van Reclassering Nederland.  

Dat heeft directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

''De samenleving heeft een vertekend beeld van taakstraffen. Met het dragen van de hesjes willen we tot uitdrukking brengen dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan ook tot andere dingen in staat zijn."

Schandpaal

Het is volgens Van Gennip zeker niet de bedoeling om de taakgestraften met de hesjes aan de schandpaal te nagelen.

Volgens Van Gennip reageert het publiek enthousiast op deze aanpak. Dat bleek volgens hem al uit proeven in verschillende regio’s. Ook in Engeland, waar deze aanpak al een tijdje aan de gang is, levert het positieve reacties op, aldus de directeur van Reclassering Nederland.

Snel uitvoeren

Behalve het dragen van de hesjes is het de bedoeling dat mensen die een taakstraf krijgen deze ook snel uitvoeren. Zo hebben de afgelopen week ongeveer twintig personen die op de Tilburgse kermis zijn opgepakt voor lichte vergrijpen, zichtbaar een taakstraf uitgevoerd op het kermisterrein.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 taakstraffen opgelegd.