RIJSWIJK - Deze en komende zaterdag is het door vakantieverkeer heel druk op veel Europese wegen.  

Op alle belangrijke routes naar het zuiden loopt het vast.

De ANWB meldt dat de Franse verkeerspolitie om 12.00 uur 583 kilometer file telde.

De problemen zijn het grootst in de Franse Rhônevallei op de A7 ten zuiden van Lyon. Daar staat ruim 130 kilometer vakantieverkeer richting het zuiden. Voor de Mont Blanctunnel richting Italië is de wachttijd ruim 2 uur. Op de wegen rond Parijs daarentegen kan het verkeer gewoon doorrijden.

Zwitserland

In Zwitserland moeten vakantiegangers richting het zuiden zeker 2 uur wachten voor de Sint Gotthardtunnel. In Oostenrijk is het vooral druk voor de Karawankentunnel (A11 naar Slovenië) en de A10 (Salzburg-Villach).

In Italië is het erg druk op de A22 (Brenner-Verona), de belangrijkste snelweg naar het Gardameer. Ook staan lange files op de A14 naar de Adriatische kust.

Duitsland 

Het verkeer in Duitsland staat op de A8 tussen München en Salzburg in beide richtingen vast in files van 30 kilometer. In het noorden is het druk op de A7/A1 tussen Hamburg en de Deense grens.

De Oostenrijkers melden vooral files voor de Karawankentunnel (A11 naar Slovenië) en de A10 Salzburg - Villach. In Zwitserland is St. Gotthardtunnel het belangrijkste knelpunt. De wachttijd naar het zuiden loopt op tot twee uur.

De ANWB verwacht het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen rond het middaguur. Na 2 uur ’s middags neemt volgens de verkeersdienst de drukte af.

Zomercarnaval

In Nederland kan het dit weekeinde lokaal druk zijn op de wegen door bijvoorbeeld het Zomercarnaval in Rotterdam en het Truckstarfestival bij Assen.

Bij Rotterdam kunnen extra problemen optreden door de afsluiting van de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland.

Zwarte zaterdag in Frankrijk