AMSTERDAM - Leden van de Amsterdamse afdeling van de PvdA en de Jonge Socialisten (JS) stonden vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Mozes en Aäronkerk stil bij de doden van hun zusterpartij op het Noorse eiland Utoya.

''We willen onze steun betuigen en uiting geven aan onze verbondenheid'', aldus bestuursvoorzitter Michiel Geuzinge.

De PvdA is formeel zusterpartij van de Noorse Arbeiderspartij. 69 jongeren van de jeugdbeweging van deze partij werden vorige week vermoord door Anders Breivik.

Een van de sprekers was oud-burgemeester en ex-minister Ed van Thijn. ''Het is te gemakkelijk om hem af te doen als een verknipte idioot, zoals het ook te simpel is om met de vinger naar Wilders te wijzen. Ik geloof oprecht in diens afschuw van geweld'', zei Van Thijn.

Bedorven lucht

''Maar daarmee is nog niet alles gezegd. De dader ontleent zijn heilig moeten aan de bedorven lucht, de haat, die met regelmaat uit dit soort kringen opstijgt. Zoals het handboek van haat dat Martin Bosma, de ideoloog van Wilders, vorig jaar publiceerde.'' Met een variatie op de Talmud zei Van Thijn: ''Wie een kind doodt, doodt de mensheid''.

JS-bestuurslid Anne de Rooij droeg een zelf geschreven gedicht voor: ''Angst spreekt uit deze gebeurtenis. Angst dat de onschuld van de jeugd verloren gaat. Angst dat onbezorgd samenzijn. Niet meer vanzelfsprekend zal zijn.

Lees alles over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier