AMSTERDAM - Wat de toedracht van haar verdwijning is, was vrijdagavond onduidelijk. Maar ze is terug, het 14-jarige meisje Vera uit Groesbeek. Ze verdween donderdag toen ze van huis naar een vriendin ging om daar te logeren.

Rond 4 uur vrijdagmiddag werd bekend dat ze zich zelf had gemeld op een politiebureau in Den Haag.

Ze werd vrijdagavond na verhoor herenigd met haar ouders, aldus een zegsman van de politie Haaglanden.

Wel is duidelijk dat de politie een grote zoektocht startte naar Vera. Ook hield de politie vrijdagochtend rond 08.30 uur op diverse plekken in Den Haag twee mannen uit Den Haag (21 en 23) en een vrouw uit Breda (19) aan in de zaak.

Amber Alert

Rond het middaguur gaf de politie een Amber Alert voor haar uit. Het onderzoek en getuigenverklaringen hadden donderdagnacht al naar Den Haag geleid, aldus een zegsvrouw van de politie Gelderland-Zuid.

Wat er tussen donderdagavond en vrijdagmiddag met Vera is gebeurd, kon ze nog niet zeggen. Wat de rol van de verdachten, hun onderlinge relatie en die met Vera is, is eveneens nog niet duidelijk. Waar het vriendinnetje woont, wil de politiewoordvoerster ''uit privacyoogpunt'' niet zeggen.

Toedracht

Met Vera is vrijdagmiddag en -avond gesproken op het bureau in Den Haag over de toedracht. Wat daar is gezegd, is nog niet naar buiten gebracht. De drie verdachten zijn eveneens verhoord. Ook van het weekeinde zal er nog met Vera en de verdachten worden gesproken, aldus de politiewoordvoerder van Haaglanden.

Eerder zei de politie dat de drie worden verdacht van ''onttrekking aan het ouderlijk gezag’’. Ook zijn op meerdere plaatsen in de regio Den Haag huiszoekingen geweest.

Afzonderlijk

Het gaat in ieder geval om twee appartementencomplexen in Den Haag, waarvan alle flats afzonderlijk zijn doorzocht. Of daar de woningen van de verdachten bij zijn, wilde de zegsvrouw niet zeggen.

De politie koos er donderdag nog voor geen publiciteit te zoeken ''in verband met de veiligheid van het meisje''. Wel werd er direct een ''groot onderzoek'' ingesteld in Groesbeek. Gedurende de nacht werd dat onderzoek uitgebreid in de richting van Den Haag.

Afweging

Hoe laat er precies is besloten een Amber Alert uit te doen gaan, kon een woordvoerster niet zeggen. Wel dat ''we steeds die afweging hebben gemaakt aan de hand van de ontwikkelingen in het onderzoek''.