DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag de 42-jarige Anthonie de G. veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor het misleiden van een 92-jarige vrouw om ontucht met haar te kunnen plegen.

De G. ontkent dat hij het slachtoffer onrecht heeft aangedaan, maar dat geloofden de rechters niet.

De rechtbank sprak de verdachte vrij van verkrachting van een andere bejaarde vrouw in 2004. Daarvoor was te weinig bewijs.

De G. heeft volgens de rechters in januari het slachtoffer en haar 96-jarige man misleid door het echtpaar op te bellen met het verzonnen verhaal dat hij een vriend was van hun kleinzoon.

Seksleven

Hij zou problemen hebben met zijn seksleven en van de kleinzoon het advies hebben gehad om eens met zijn opa te gaan praten.

Het bejaarde paar vond het een raar verhaal, maar liet de man toch langskomen in het verzorgingshuis waar het woont. Eenmaal in hun woning heeft De G. de vrouw betast en haar gedwongen hem seksueel te bevredigen.

Vreselijk

Volgens de rechtbank heeft de man psychische druk op het echtpaar uitgeoefend, waardoor beiden geen weerstand konden bieden.

De vrouw zei wel tijdens de ontucht, dat ze het vreselijk vond. Daaruit blijkt dat de seksuele handelingen tegen de wil van de vrouw zijn gepleegd, concludeert de rechtbank.

Grote inbreuk

''Hiermee is een grote inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van het slachtoffer gepleegd'', zo staat in het vonnis. Daarbij heeft de verdachte achteraf ook nog eens geen inzicht laten zien in het ''verwerpelijke van zijn handelingen''.

''Hij heeft de vrouw op slinkse wijze gedwongen'', vindt de rechtbank. De G. moet het echtpaar ook een schadevergoeding van 1275 euro betalen.