AMSTERDAM - De politie heeft vrijdagochtend rond 08.30 uur op diverse plekken in Den Haag twee mannen en een vrouw aangehouden in de zaak van het meisje Vera, dat sinds donderdag wordt vermist

De politie vermoedt dat het meisje op dit moment in de omgeving van Den Haag is en sluit een misdrijf niet uit.

Rond het middaguur werd er een Amber Alert voor haar uitgegeven. De mannen en de vrouw worden verdacht van ''onttrekking aan het ouderlijk gezag'', aldus de politie. Op dit moment vinden huiszoekingen plaats op plekken waar het meisje zich mogelijk bevindt.

Vera zou donderdagavond gaan logeren bij een vriendin, maar is daar nooit aangekomen.

Groot onderzoek

De politie koos er donderdag nog voor geen publiciteit te zoeken ''in verband met de veiligheid van het meisje''. Wel werd er direct een ''groot onderzoek'' ingesteld in Groesbeek. Gedurende de nacht werd dat onderzoek uitgebreid in de richting van Den Haag.

Hoe laat er precies is besloten een Amber Alert uit te doen gaan, kon een woordvoerster niet zeggen. Wel dat ''we steeds die afweging hebben gemaakt aan de hand van de ontwikkelingen in het onderzoek''.

Het meisje droeg volgens de politie een blauwe spijkerbroek, een zwarte legging en een zwart lederen jasje. Ze heeft lange zilveren oorbellen en een neuspiercing. Ook heeft zij een blokbeugel met blauwe elastiekjes.

De politie waarschuwt met het systeem van Amber Alerts, dat in Nederland sinds november 2008 bestaat, in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk mensen. Het alarm wordt verstuurd via sms, e-mail, beeldkranten, sociale netwerken op internet en op televisie.