AMSTERDAM - Er lijkt in ieder geval voor even een einde te komen aan het herfstige weer. Meteorologen verwachten dat augustus zomers begint.

Volgens Weerplaza.nl kunnen de temperaturen in de komende week oplopen tot 25 graden. Dat is flink hoger dan juli, toen het gemiddeld nog geen 16 graden werd, tegen 17,9 graden in een normale julimaand.

Bovendien was het in juli ongewoon nat: er viel in De Bilt 179 millimeter regen, waar 81 millimeter normaal is. Het regende dan ook 96 uur, 56 uur langer dan gewoonlijk in juli.

Op sommige plaatsen viel zelfs nog meer regen. Delen van de Veluwe en het westen van het land ontvingen in juli met 250 millimeter, een kwart tot een derde van de normale jaarhoeveelheid.

Volgens Michiel Severijn van Weerplaza is het nog moeilijk te zeggen of het mooie weer na komende week aanhoudt. Hij verwacht dat de temperatuur na volgend weekeinde weer daalt, maar of daarna snel herstel intreedt, is volgens hem moeilijk in te schatten.

Pretparken

Door het natte weer in juli hebben minder mensen een pretpark of dierentuin bezocht. Maar niet alleen het weer, vooral de weersvoorspelling heeft de parken in de weg gezeten, zo constateren de attracties.

Afgaand op het weerbericht leek het de afgelopen tijd beter maar binnen te blijven, ook al viel het vaak mee. ''Dan hebben mensen al besloten om niet te komen. Vooral mensen die ver weg wonen, plannen een dagje dierentuin niet op het laatste moment,’’ aldus een woordvoerder van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Droog

Toch is het "vaker droog dan nat.'' Dat stellen vakantiegangers en campingbeheerders op de Veluwe ondanks het natte weer van de afgelopen weken.

''Kampeerders weten zich toch te vermaken en zijn vaak ingesteld op een Nederlandse zomer. En als de zon dan toch schijnt, komt iedereen massaal uit tent of caravan tevoorschijn.''

Parkbeheerder Theo Rusticus van De Paalberg in Ermelo klaagt niet over de bezettingsgraad; alle 200 plekken op de camping zijn deze en komende week bezet. ''Donderdagavond viel hier een enorme hoosbui en toen zijn wat mensen voortijdig vertrokken, maar verder hoor ik niemand klagen. Wij helpen door wat extra vermaak te bieden, onder meer met een paardentram voor de kinderen.''