AMSTERDAM - Er zijn nog twee Nederlanders aan wie de Noorse terrorist Anders Behring Breivik zijn manifest heeft gestuurd.

Het gaat om de bloggers Tom Zwitser en Marcel Bas. Dat heeft de Telegraaf vrijdag gemeld.

Zwitser ontdekte het manifest in zijn spambox, nadat hij was benaderd door de Noorse krant VG die contact zocht met alle geadresseerden. "Verbijsterend", zegt Zwitser op Twitter. Breivik noemt hij een kindermoordenaar.

Donderdag werd duidelijk dat een andere blogger, Erik van Goor uit Zwolle, een van de 1002 geadresseerden was. Van Goor schrijft net als Zwitser voor de website Catholica. Ook hij had van de Noorse krant gehoord dat hij op de verzendlijst stond. Van Goor zegt het manifest echter niet te hebben ontvangen.

Breivik stuurde zijn manifest de wereld in kort voordat hij vorige week toesloeg. Het Openbaar Ministerie is bezig te onderzoeken hoeveel Nederlanders er onder de geadresseerden zijn.

Teruggetrokken

Van Goor, die naar eigen zeggen volkomen onwetend op een mailcontactenlijst van Breivik stond, trok zich vrijdagmorgen met onmiddellijke ingang terug als blogger. Nadat zijn naam in de openbaarheid was gekomen, ontstond volgens Van Goor zo veel consternatie dat hij daartoe moest besluiten.

Van Goor zegt op de site Catholica.nl ''emotioneel misselijk'' te zijn van de relatie die tussen hem en de Noor is gelegd. Breivik doode vorige week 76 mensen bij twee aanslagen.

De Zwollenaar schreef 6 jaar lang voor de conservatieve site. Sinds donderdag ontving hij vele haatmails. ''Ik merk dat ik me daar niet zomaar overheen kan zetten.'' Van Goor heeft zijn besluit vooral genomen voor het welzijn van zijn gezin en familie, schrijft hij. ''Ik word gedwongen hiervoor te kiezen. Dat is niet goed.''

Lees de berichten over de aanslagen in Noorwegen in ons nieuwsdossier