AMSTERDAM - De steeds goedkoper wordende vliegtickets hebben tot een bloeiende tippelzone achter de douane van Schiphol geleid.  

Prostituees uit Oost-Europa vliegen naar de Amsterdamse luchthaven om daar met klanten de toiletten of een hotelkamer in te duiken.

Dat hebben medewerkers van Schiphol tegen De Telegraaf gezegd.

De vrouwen pikken hun klanten achter de douane op. Ze richten zich op passagiers die wachten om over te stappen of kijken welke vluchten veel vertraging hebben en spreken dan verveelde reizigers aan.

"Sommigen vliegen nog dezelfde dag terug", zegt een medewerker van KLM in de krant. "Kennelijk wordt er dan nog genoeg verdiend om winst te maken op het ticket."

Hotels

Volgens een personeelslid van de luchthaven zijn de afwerkplekken verschillend.

"Er zitten twee hotels achter de douane waar overdag voor een laag tarief een kamer gehuurd kan worden. Dat is in principe bedoeld voor reizigers die zich even willen opfrissen of uitrusten als hun vlucht is vertraagd, maar je kunt er natuurlijk ook andere dingen doen…"

Aangifte

De marechaussee laat weten dat pas wordt opgetreden tegen tippelen als er aangifte wordt gedaan. "Maar vooralsnog is dat niet gebeurd. Het fenomeen is wel strafbaar, dus als we het zelf constateren zullen we ertegen optreden", zegt een woordvoerder.

De Amsterdamse belangenvereniging voor prostituees de Rode Draad heeft niet direct problemen met tippelende vrouwen op de luchthaven.

"Zolang de vrouwen het maar vrijwillig doen en geen slachtoffer zijn van mensenhandelaren. Ja, prostituees zijn vindingrijk. Ze verzinnen steeds weer wat hè", zegt Metje Blaak van de vereniging in de krant.