AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft donderdag (voorwaardelijke) geldboetes opgelegd aan voetbalfans die zich hadden misdragen in de marge van het huldigingsfeest van Ajax op 15 mei in de hoofdstad.

De verdachten moesten zich verantwoorden voor onder meer het vernielen van een auto en het gooien van een bierblikje naar de mobiele eenheid (ME).

Een student sprong in de marge van het kampioensfeest op een auto die daardoor flinke schade opliep. Die moest hij deels betalen. Ook kreeg hij een voorwaardelijke boete opgelegd.

Een man kreeg een boete omdat hij zich had verzet tegen zijn arrestatie in de marge van een ruzie. Een andere Ajaxfan was baldadig omdat hij het huldigingsfeest op het volle Museumplein misliep. De rechter achtte bewezen dat hij daarna een blikje bier naar de ME gooide.

Mishandeling

Van de vijf verdachten verschenen er drie op de zitting. De andere twee werden bij verstek veroordeeld. Een had gescholden op een agent en de tweede werd beschuldigd van mishandeling. De boetes die de rechter donderdag uitdeelde varieerden van 200 euro voorwaardelijk tot 400 euro onvoorwaardelijk.

Ajax werd nadat de voetbalploeg landskampioen was geworden gehuldigd op het Museumplein. Het feest waar 100.000 mensen op af kwamen liep uit de hand. De politie hield rond de huldiging 64 personen aan. De meeste raddraaiers waren al voor de rechter verschenen. Zij kregen eerder geldboetes, werkstraffen of enkele weken cel opgelegd.