NIJMEGEN - Twee agenten die op 20 augustus vorig jaar een 40-jarige man uit Nijmegen doodschoten, worden niet vervolgd. Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag.

De twee handelden uit noodweer en hielden zich daarbij aan de Politiewet en de Ambtsinstructie voor agenten. Ze zijn daarom niet strafbaar, aldus het OM. De Rijksrecherche deed onderzoek naar het dodelijke incident.

De agenten wilden een man aanhouden die eerder in Nijmegen al mensen had bedreigd. De twee reden achter de auto van de verdachte aan.

Toen zij hem op de Neerbosscheweg in Nijmegen wilden aanhouden, viel de man een van de agenten aan met wat later een aardappelschilmes bleek te zijn. De agent schoot uit noodweer op de Nijmegenaar, die er vervolgens vandoor ging maar met het mes bleef zwaaien.

Benen

De agenten schoten vervolgens op de benen van de man en stuurden een politiehond op hem af. De hond bracht de Nijmegenaar ten val, maar moest dat bekopen met messteken. Ook bleef de man de agenten bedreigen, aldus het OM. Uiteindelijk schoot een van de agenten op het bovenlichaam. Die schoten zijn de Nijmegenaar fataal geworden.

Volgens het OM hadden de agenten de man meerdere malen gemaand het mes weg te gooien. Het hele incident duurde nog geen twee minuten, waarin de Nijmegenaar acht keer is geraakt door kogels. Vooral het technisch onderzoek achteraf door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nam veel tijd in beslag, aldus een woordvoerster van het OM.