AMSTERDAM - Een 36-jarige Nederlander die in december in Chili werd aangehouden, wordt niet langer verdacht van de moord op een bejaard echtpaar in Amsterdam-Noord in 1997. DNA-onderzoek pleitte hem vrij.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover Crimesite.nl. De man had in Chili dna afgestaan, nadat een poging hem te laten uitleveren op niets was uitgelopen. Hij is inmiddels vrijgelaten.

In november 1997 werden de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run dood aangetroffen in hun woning aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. Hun kelen waren doorgesneden en ze waren vele malen gestoken.

De daders namen niets mee, maar de tas van Run bleek wel doorzocht. De zeshonderd gulden die er in zat, hebben de daders destijds achtergelaten. Ze zouden een groter bedrag hebben verwacht.

DNA

De dubbele moord werd nooit opgelost, maar de politie heropende de zaak vorig jaar nadat nieuwe aanwijzingen waren gevonden. Dankzij nieuwe onderzoeksmethoden konden de gevonden dna-sporen uitgebreider worden onderzocht.

In het voorjaar van 2010 werd besloten tot een dna-onderzoek onder ruim 150 mannen uit Amsterdam en omstreken. De nu vrijgelaten man stond niet op die lijst, maar was al langer verdachte. Hij kon niet eerder worden aangehouden, omdat hij niet in Nederland verbleef en niet duidelijk was waar hij wel was.