AMSTERDAM - De Nederlandse blogger Erik van Goor is een van de mensen aan wie de Noorse terrorist Anders Behring Breivik vrijdag zijn manifest heeft gestuurd.

Dat heeft Van Goor donderdag gezegd.

Van Goor heeft van de Noorse krant VG gehoord dat hij op de verzendlijst stond. Die krant beschikt over de verzendlijst en heeft een bericht gestuurd naar alle e-mailadressen.

Van Goor heeft het 1500 pagina's tellende document echter niet ontvangen. Hij weet niet waarom de mail niet is aangekomen.

Van Goor, die schrijft voor het conservatieve weblog Catholica, kent Breivik niet en voelt zich ook in geen enkel opzicht met hem verwant. Hij vermoedt dat Breivik zijn adres via een mailinglist heeft verkregen.

"Het is een adres dat ik vooral gebruik voor nieuwsbrieven en dergelijke. Iemand hoeft maar een keer een fout te maken met het bcc-veld en je mailadres ligt op straat."

Zwolle

De uit Zwolle afkomstige Van Goor heeft melding gemaakt bij de politie van het feit dat hij op de verzendlijst van Breivik stond. Het Openbaar Ministerie is bezig te onderzoeken hoeveel Nederlanders er onder de geadresseerden zijn.

Volgens de Belgische parlementariër Tanguy Veys, die ook op de verzendlijst stond, staat er één .nl-adres op.

Alles over het drama in Noorwegen in ons dossier