IJSSELSTEIN - De constructie van de zendmast in IJsselstein (Lopik) heeft geen schade ondervonden van de brand die de toren op 15 juli trof.

Dat blijkt uit donderdag openbaar gemaakt onderzoek van de MME Group in opdracht van Novec, de eigenaar van de zendmast

Het bouwwerk van de zendmast bestaat uit een ongeveer 100 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen buismast van circa 260 meter. Nu blijkt dat de stalen buismast, waar de brand woedde, niet zo erg is beschadigd dat de constructie van de zendmast is verzwakt, aldus een zegsman

Novec maakte daags na de brand al bekend dat een oververhitte kabel het vuur in de zendmast had veroorzaakt. Uitgebreide onderzoeken naar de oorzaak van de branden die de zendmasten bij Lopik en Hoogersmilde op dezelfde dag troffen zijn nog bezig.

Het kan volgens de zegsman nog maanden duren voor de uitslagen daarvan bekend zijn.

Hoogersmilde

Een van de grootste brokstukken van de door brand geknikte zendmast bij Hoogersmilde wordt maandag afgebroken. Het betreft de verankering van de mast. Dat maakte Novec, eigenaar van de zendmast, bekend.

De zogenoemde mastvoet staat op de betonnen constructie van de toren, die vrijdag 15 juli werd getroffen door brand. Met behulp van twee kranen wordt het 10 ton wegende gevaarte van 4 bij 5 meter naar beneden getakeld.

Deopruimploeg houdt zich op de toren vooral bezig met het verwijderen van kleinere stukken puin en het lossnijden van kabels.

Mastdelen

Twee grote, naar beneden gestorte mastdelen worden volgende week uit de weilanden verwijderd.

''Tijdens de brand knikte de zendmast, waarbij het bovenste gedeelte van de constructie in twee delen ter aarde stortte. Het ene deel raakte tijdens zijn val de betonnen constructie, het andere deel boorde een gat in de grond", aldus de woorvoerder van Novec.