AMSTERDAM - De verhuizing van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam was een van de oorzaken van de uitbraak van de multiresistente klebsiella bacterie.

Dat zegt directeur Paul Smits donderdag in het AD. Tot nu toe zijn 27 mensen overleden die met de bacterie in aanraking kwamen.

Volgens Smits heeft de verhuizing in mei het personeel afgeleid. "De aandacht die de verhuizing vroeg, was niet bevordelijk."

Tijdens de voorbereiding op de verhuizing trok het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis drie keer bij het Maasstad aan de bel over de bacterie, nadat patiënten uit Rotterdam waren overgeplaatst.

Te laat

De ziekenhuisdirecteur zegt dat hij door de hectiek pas eind mei van de waarschuwing hoorde. Ook zegt hij in de krant dat ondermaatse hygiëne heeft bijgedragen aan de uitbraak en dat hij te laat werd gewaarschuwd door de microbiologen in het ziekenhuis.

"Als ik had geweten van de hele epidemie, had ik het direct naar buiten gebracht."

De betrokken medewerkers zijn niet gestraft. Volgens Smits zijn het goede laboranten. In september worden de resultaten van een onderzoek naar de epidemie bekend en worden mogelijk maatregelen getroffen.