AMSTERDAM - De directeur van een verslaafdenopvang in Wemeldinge incasseert achter de rug om van zijn cliënten jaarlijks tonnen aan persoonsgebonden budget (pgb).  

Dat stellen cliënten en twee ex-medewerkers van de Zeeuwse opvang voor verslaafden uit de Randstad, schrijft de Volkskrant. Het zorgkantoor in Goes onderzoekt de mogelijke fraude met pgb's.

Bewoners van stichting In De Vrijheid zouden onder druk worden gezet om blanco pgb-formulieren te ondertekenen. De directeur zou dan achteraf invullen wat voor zorg er is geleverd en wat dit heeft gekost. Hij zegt in de krant dat de cliënten niet beseffen wat zorg kost en schrikken van de bedragen die hij invult.

Betaalde begeleiding

Volgens twee oud-medewerkers was er echter amper betaalde begeleiding in de religieuze verslaafdenopvang. Een woordvoerder van het zorgkantoor in Goes zegt in de krant de signalen te herkennen, maar wil niet inhoudelijk reageren.

De fraudegevoeligheid van het systeem van de pgb's is al langer bekend en is een van de redenen dat het kabinet er het mes in zet. De FIOD trok in 2009 al aan de bel over het haperende systeem.