AMSTERDAM - Een Nederlandse man die zich rond de eeuwwisseling bij de FARC aansloot zit waarschijnlijk nog steeds bij de Colombiaanse guerrillabeweging. 

Dat zegt de Nederlandse mensenrechtenactiviste Liduine Zumpolle. De man zou in de 'culturele sector' van de FARC zitten.

Verdere personalia van de man zijn bij Zumpolle onbekend.

De Nederlander is volgens haar toegetreden tot de FARC toen de toenmalige president Andrés Pastrana een gedemilitariseerde zone in het zuiden van Colombia had gecreëerd, om het vredesoverleg te bevorderen.

"Bijna alle buitenlanders die bij de FARC zitten komen uit die periode", stelt Zumpolle. Enkele jaren geleden deden al berichten de ronde dat er verschillende Nederlanders bij de beweging zitten.

Sekte

"Muziek, dans, zang en het strijdlied zijn belangrijke onderdelen van de ideologie", zegt Zumpolle.

"Het is als een sekte en zeer ingewikkeld om eruit te komen. Het zou kunnen dat hij zich bij een aanval heeft overgegeven en dat het in stilte is afgewikkeld. Wat ik niet geloof overigens."

Zumpolle vermoedt dat zij hier dan wel iets van had vernomen. De man zou zich aan de Colombiaanse kust bevinden.

Tanja Nijmeijer

Tanja Nijmijer uit Denekamp is de bekendste buitenlander bij de guerrillabeweging. Volgens de laatste berichten die Zumpolle kreeg is zij nu administratief beheerder van gebieden in het departement Guaviare in het centraal-zuidelijke deel van Colombia.

Hier zijn volgens de mensenrechtenactiviste gebieden 'herbevolkt' door families die met de FARC sympathiseren. Anderen zijn daar weggejaagd.

Zumpolle betwijfelt dat Nijmeijer ooit militair hoger in de pikorde van de guerrillabeweging zal opklimmen. Nijmeijer wordt volgens haar door de FARC nu vooral als propagandamiddel ingezet.

Dagboeken

Nadat dagboeken waarin zij kritiek op de beweging uitte in 2007 in de openbaarheid kwamen, werd juist gevreesd voor zware represailles voor Nijmeijer. "De kleine ramp die Tanja leek te worden hebben zij omgezet in iets positiefs".

Zumpolle is onder meer mede oprichtster van Operatie Vrouw tot Vrouw. Die probeert vrouwen die bij de FARC zitten over te halen zich te demobiliseren.