ROTTERDAM - De metro in Rotterdam is rond tien uur woensdagochtend weer voorzichtig gaan rijden.

Volgens een woordvoerster reed de metro vanaf dat tijdstip mondjesmaat maar was de verwachting dat na ongeveer een uur volgens schema zou worden gereden.

Eerder was de verwachting dat de eerste metrostellen voor half negen zouden uitrijden.

De meeste problemen in Zuid-Holland als gevolg van de storing bij KPN zijn inmiddels voorbij.

Een groot deel van de nacht waren de communicatiesystemen van de politie, brandweer en ambulances verstoord in een groot deel van de provincie. Het ging om de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en een deel van Hollands-Midden.

Testrit

Het vervoersbedrijf RET kon de metro's niet laten rijden. Rond acht uur werd er al wel weer proef gereden, maar de testrit wees uit dat er nog steeds storing was.

De RET zet extra personeel in om de mensen die met de metro willen reizen te informeren.

Hulpverleners

Het contact tussen hulpverleners op straat en de meldkamer verliep lastig. Politie, brandweer en ambulances moesten daardoor improviseren. Soms moesten medewerkers diverse keren inbellen met hun mobilofoon en werd er onderling met de gsm gebeld.

Bejaardentehuizen en ziekenhuizen werden gewaarschuwd, omdat automatische brandalarmen het niet deden.

Acute problemen waren er niet. Mensen die 112 belden, hadden kans dat ze de meldkamer niet te spreken krijgen. De politie adviseerde in dat soort gevallen het bij buren nog eens te proberen.

Impact

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond 'schaalde op' naar een zogenoemde grip 4, de hoogste staat van paraatheid. ''We hebben dat vooral gedaan omdat onduidelijk is hoe lang het nog gaat duren en wat de impact is op de maatschappij'', aldus een woordvoerster.

Ministerie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de storing bij KPN waardoor de communicatie van hulpverleners werd bemoeilijkt. Ook de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid stelt een onderzoek in.

Dat heeft het ministerie laten weten. Het wil van alle betrokken partijen, waaronder KPN en de betrokken veiligheidsregio's, weten waar de storing aan te wijten is en wat de gevolgen zijn geweest. Dit eerste onderzoek moet snel klaar zijn. De organisatie VtsPN, onder meer verantwoordelijk voor de politie-IT, voert dit uit.

Het onderzoek van de inspectie is eind augustus afgerond. De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid is toezichthouder op het communicatienetwerk C2000.

Metro Rotterdam rijdt niet