AMSTERDAM - De wachttijden voor een onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht kunnen korter als de rechter verdachten van ernstige delicten minder snel naar de instelling stuurt. 

Dat zegt Wim van Kordelaar, waarnemend directeur van het PBC, tegen de Volkskrant.

Volgens hem kan er in sommige gevallen worden volstaan met minder zwaar onderzoek dan het centrum verricht.

Het PBC onderzoekt jaarlijks 220 verdachten op hun psychische toerekeningsvatbaarheid. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd nam het hele traject al gauw elf maanden in beslag.

Extra psychiaters

Dinsdag werd bekend dat het Pieter Baan Centrum extra psychiaters binnen gaat halen om de enorm gestegen wachttijd voor het onderzoeken van verdachten terug te dringen.

Momenteel zijn slechts zeven van de negen formatieplaatsen in het centrum vervuld. Het werven van meer psychiaters is lastig, omdat er in Nederland  een tekort is aan psychiaters die rapportages mogen uitbrengen in strafzaken.

Volgens de directie van het centrum is het inzetten van specialisten niet afdoende. Volgens het PCB moet ook het aantal opnames worden teruggebracht.