RIJSWIJK - Door een storing in het telefoonnetwerk van KPN rijden er woensdagochtend geen metro's in Rotterdam.

Medewerkers van het vervoersbedrijf RET kunnen geen portofoons gebruiken, wat tot onveilige situaties zou kunnen leiden.

Het tram- en busvervoer in Rotterdam kampt ook met problemen en rijdt niet geheel volgens dienstregeling, aldus een woordvoerder van de RET.

Tienduizenden reizigers zijn getroffen door de storing. Volgens een woordvoerster van het vervoersbedrijf RET was er geen sprake van chaos. ''Het is vakantietijd en dus relatief rustig.''

Portofoons

Medewerkers van de RET konden geen portofoons gebruiken, wat tot onveilige situaties zou kunnen leiden. Het tram- en busvervoer in Rotterdam kampt ook met problemen en rijdt niet geheel volgens dienstregeling, aldus een woordvoerder van de RET.

De RET heeft extra personeel ingezet om reizigers te informeren.

E-lijn

Ook de zogenoemde E-lijn, die Rotterdam en Den Haag verbindt, rijdt niet. Het Haagse vervoersbedrijf HTM ondervindt geen hinder. Ook het treinverkeer had geen last van de storing, omdat zij ''het p2000-systeem niet gebruiken''.

De storing had wel gevolgen voor de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en delen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Hollands-Midden.

Grip 4

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) had vanwege de storing de staat van de hulpverlening verhoogd naar een zogenoemde grip 4. Het is de hoogste staat van paraatheid. ''We hebben dat vooral gedaan omdat onduidelijk is hoe lang het nog gaat duren en wat de impact is op de maatschappij'', aldus een woordvoerster.

Een grip-4 wordt afgekondigd als een calamiteit de gemeentegrenzen en de grenzen van veiligheidsregio's overschrijdt.

112

Door de storing van KPN was het ook mogelijk dat iemand die in de regio Rotterdam het alarmnummer 112 belde, de meldkamer niet te spreken kreeg.

Ook haperden de communicatiesystemen p2000 en c2000. Dat was het geval sinds de KPN-storing om half 2 's nachts begon.

Brandweer

De vrijwillige posten van de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in de regio waar problemen waren door de storing, waren uit voorzorg bemand.