ROTTERDAM - Opnieuw zijn twee mensen overleden die besmet waren met de Klebsiellabacterie. Dat heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dinsdag laten weten.

In totaal 78 mensen zijn volgens de laatste cijfers besmet met de multiresistente bacterie. 27 van hen zijn overleden, acht van hen worden geïsoleerd verpleegd en de rest is niet ziek meer.

Het ziekenhuis heeft geen nieuwe besmettingen vastgesteld en concludeert dat de uitbraak onder controle is. De twee nieuw gemelde overleden personen zijn al eerder gestorven, maar pas nu is bekend geworden dat zij drager waren van de bacterie.

Uitbraak

Het Rotterdamse ziekenhuis was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws na de uitbraak van de multiresistente bacterie.

De twee waren volgens de woordvoerder van het ziekenhuis - net als de eerdere doden - al zwaar ziek. Het is niet duidelijk of de bacterie de doodsoorzaak was. Dat wordt nog onderzocht.

Besmet

Iedereen die in contact is geweest met een drager van de bacterie, loopt het risico ook besmet te zijn. Eerder becijferde het ziekenhuis dat 1824 mensen een risico liepen.

Doordat het aantal besmette personen is toegenomen, is de risicogroep uitgebreid naar 1967 personen. Zij moeten een kweekje opsturen naar het ziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Maasstad Ziekenhuis voor ten minste twee maanden onder verscherpt toezicht gezet, omdat het na de uitbraak van de bacterie te laks heeft gereageerd.