AMSTERDAM - De afgelopen twee jaar zijn 59 leden van een jeugdgroep uit de Amsterdamse Diamantbuurt in totaal 263 keer aangehouden.

Dit voor zaken als diefstal, overvallen en bedreigingen. Samen kregen ze ruim 27 jaar celstraf.

Dat antwoordt burgemeester Eberhard van der Laan op schriftelijke vragen van de Amsterdamse VVD. Het Parool berichtte daar dinsdag over.

Van der Laan schrijft dat de jongeren vroeger vooral voor overlast zorgden, maar in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot een criminele groep.

Cameratoezicht

De instanties hebben de handen behoorlijk vol aan het tegengaan van overlast en criminaliteit door jongeren in de Diamantbuurt.

Zo is de gemeente momenteel bezig twee overlastgevende gezinnen uit huis te plaatsen. Daarnaast komt er later dit jaar opnieuw cameratoezicht in de wijk. Dat was er eerder ook al een tijdje.

Top 600

Een deel van de jongeren staat ook in de zogeheten top 600. Dat is een groep van veelal jonge veelplegers in Amsterdam die extra door de instanties in de gaten wordt gehouden.

De Diamantbuurt kreeg in 2004 landelijke bekendheid, toen een echtpaar zich genoodzaakt zag te verhuizen wegens bedreigingen door jongeren uit de buurt.