DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is in samenwerking met het Kenniscentrum Dierplagen begonnen met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Oss.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten.

Tijdens een controle werden vorige week enkele Aziatische tijgermuggen aangetroffen bij een importeur van gebruikte banden in die plaats.

De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

Muggenexoten

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die drager zijn van ziekteverwekkende virussen of parasieten. Vanuit het buitenland is bekend dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

Om te voorkomen dat de muggenexoten zich op deze locatie verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor bestrijding. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

Knokkelkoorts

De mug, die knokkelkoorts kan veroorzaken, werd in Nederland voor het eerst in 2005 gesignaleerd. Wie door een geïnfecteerde mug wordt gestoken, kan symptomen krijgen als koorts, zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, en soms uitslag. In een klein aantal gevallen verloopt de ziekte veel ernstiger en kan fataal zijn.

Sinds enkele jaren wordt de aanwezigheid van exotische muggensoorten structureel geregistreerd, waaronder ook de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug.

Autobanden

Een afdeling van de nVWA controleert sinds 2008 langs diverse snelwegen en sinds 2009 bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Bij bedrijven die bamboeplanten importeren bestaan al langer controles (sinds 2006) en wordt de tijgermug actief bestreden in de kassen.

De muggen worden bestreden met bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen. De bestrijding duurt enkele maanden. Direct betrokkenen en omwonenden zijn geïnformeerd.