ROTTERDAM - Op giro 555 is inmiddels 10 miljoen euro binnengekomen. Dat meldt een woordvoerster van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag.

Het geld is bedoeld voor de slachtoffers van de droogte in de Hoorn van Afrika.

SHO-actievoorzitter Marinus Verweij spreekt van een fantastisch bedrag. ''We zijn blij dat Nederlanders zo meeleven met de slachtoffers van de extreme droogte in Kenia, Ethiopië en Somalië. De ernst van de situatie wordt gelukkig inmiddels breed erkend.''

Bezoek

Verweij gaat zelf woensdag naar Ethiopië om met eigen ogen te zien hoe de hulpverlening verloopt. Hij bezoekt er een irrigatieproject en vluchtelingenkampen in Dolo. Daar zorgen de SHO voor de opvang van vluchtelingen uit Somalië. Er wordt daar water, voedsel en medicijnen verstrekt.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, verklaarde maandag dat de komende 12 maanden 1,1 miljard euro nodig is om een einde te maken aan de hongersnood in het oosten van Afrika.

Somaliërs vluchten

De afgelopen twee maanden zijn al 100.000 Somaliërs naar de hoofdstad Mogadishu getrokken op de vlucht voor droogte en hongersnood. Dat meldde de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag.

Deze maand arriveerden dagelijks gemiddeld 1000 ontheemde Somaliërs in Mogadishu, waar strengislamitische milities en de door de VN-gesteunde interim-regering vechten om de macht.

De regio kampt met de ergste droogte in 60 jaar. Somalië is het zwaarst getroffen, maar ook Kenia, Ethiopië en Djibouti lijden onder extreme droogte. Voor 10 miljoen mensen dreigt de hongerdood.

Het Wereldvoedselprogramma hoopt dinsdag een luchtbrug te beginnen naar Mogadishu om voedsel in te vliegen. Er is de komende twaalf maanden 1,1 miljard euro nodig om de nood te lenigen, aldus de VN.

Lees alles over de hongersnood in Afrika op onze special