AMSTERDAM - De openbaarvervoerbedrijven GVB, RET en NS moeten voor het einde van dit jaar nieuw afgesproken bewaartermijnen invoeren voor de gegevens van de ov-chipkaart voor studenten.

Chipkaartuitgever TLS heeft tot 31 mei 2012 om de bewaartermijn door te voeren. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag laten weten.

De bedrijven riskeren een boete van maximaal 250.000 euro als ze ze niet op tijd invoeren. De vervoerders kwamen in samenspraak met consumentenorganisaties, het CBP en de Belastingdienst nieuwe termijnen overeen.

Achttien maanden

De bedrijven spraken af dat gegevens maximaal achttien maanden worden bewaard. Het CBP constateerde in december dat vervoerders de gegevens langer bewaarden dan noodzakelijk.

NS, GVB, RET en TLS lieten dinsdag weten de afgesproken bewaartermijnen prima te vinden. ''Daarmee kunnen we voldoende service verlenen aan onze reizigers voor bijvoorbeeld declaraties aan hun werkgever'', aldus een woordvoerster van TLS. De bedrijven hebben er vertrouwen in dat het lukt om de bewaartermijnen op tijd door te voeren.

Poortjes

Het CBP zei dinsdag tevens dat de NS studenten beter moet informeren over het in- en uitchecken. Studenten die vrij reizen met hun week- of weekendkaart, hoeven niet langs de poortjes.

De NS verwerkt de gegevens als ze dat wel doen, en dat mag niet volgens het CBP. NS heeft tot 1 december 2011 om studenten hierover alsnog goed te informeren, anders wordt het vervoersbedrijf een boete opgelegd van 7500 euro per week, met een maximum van 375.000 euro.

Verplicht

De NS liet dinsdag weten dat de website is aangepast. Daarnaast plaatst de vervoerder reclame op stations en een advertentie in landelijke dagbladen met een extra uitleg. ''Het probleem is wel opgelost, wanneer studenten verplicht worden om in- en uit te checken. Dat zal tussen nu en eind 2012 zijn. Tot die tijd leggen we het uit'', aldus een zegsman.