AMSTERDAM - Het Pieter Baan Centrum haalt extra psychiaters binnen om de enorm gestegen wachttijd voor het onderzoeken van verdachten terug te dringen.  

Psychiaters die al bij het centrum werken, worden van andere taken ontheven.

Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag in een Kamerbrief, meldt Trouw.

Teeven laat verder bekijken of de onderzoeken ook op andere locaties kunnen worden uitgevoerd. Twee weken geleden bleek dat verdachten 23 weken moeten wachten voordat ze kunnen worden onderzocht in het PBC. De afgelopen jaren was de wachttijd nog twee tot drie maanden.

Vertraging

Door de gestegen wachttijd zouden ongeveer twintig rechtszaken vertraging oplopen. De wachttijd is volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waar het PBC onderdeel van is, gestegen doordat er veel meer aanmeldingen voor onderzoek zijn. Waardoor dit komt,is niet duidelijk.

De staatssecretaris laat verder weten dat het NIFP met de rechterlijke macht en justitie bekijkt wanneer een onderzoek nodig is en hoe dit moet worden uitgevoerd. Vanaf volgend jaar zou volgens een nieuwe procedure moeten worden gewerkt, waardoor de vraag naar onderzoek moet afnemen.

In het PBC in Utrecht kunnen 32 verdachten tegelijkertijd worden onderzocht. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd nam het hele traject al gauw elf maanden in beslag.