DEN HAAG - Aanstaande zaterdag is het zwarte zaterdag, de drukste reisdag van het jaar op de Europese wegen. Komend weekend worden er honderden kilometers file verwacht op wegen in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland bij de Sint Gotthardtunnel.

Dat heeft de ANWB maandag laten weten. Overal in Europa is het nu vakantie en doordat mensen er massaal op uit trekken, is het erg druk op de wegen.

De verkeersdienst verwacht zaterdag rond het middaguur 600 kilometer file in Frankrijk. Ook in Duitsland wordt rekening gehouden met veel vertraging omdat veel inwoners van de drukke deelstaat Noordrijn-Westfalen op vakantie gaan.

In Zwitserland loopt de wachttijd zaterdag voor de Sint Gotthardtunnel in beide richtingen volgens de ANWB op tot meer dan 3 uur.

Zomercarnaval

In eigen land kan het lokaal druk worden door het Zomercarnaval in Rotterdam, het Truckstarfestival bij Assen en wegwerkzaamheden op de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland.

De drukste zaterdag in de zomer wordt zwarte zaterdag genoemd sinds de dramatische gebeurtenissen op 31 juli 1982. Toen gebeurden er tijdens de vakantiedrukte onder meer door de regen veel ongelukken.

Bij Beaune, een plaats in het oosten van Frankrijk, reed een bus op enkele personenauto's in. Daarbij kwamen 53 mensen om het leven, onder wie veel kinderen.