BORSSELE - Kerncentrale Borssele gaat meer informatie geven over veiligheidsmaatregelen in de centrale.

Eigenaar Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid Nederland (EPZ) heeft zondag een speciale website geopend waarop stapsgewijs openbare veiligheidsrapporten, meldingen en onderzoeksresultaten beschikbaar komen.

De eerste publicatie bevat de resultaten van het zelfonderzoek dat EPZ uitvoerde naar aanleiding van de gebeurtenissen met de Japanse kerncentrale van Fukushima.

EPZ zegt vijftien verbeterpunten te hebben gevonden, de meeste procedureel, zoals het beter of duidelijker vastleggen van instructies.

Installatie

''Daarnaast zijn er enkele verbeteringen aan de installatie mogelijk, zoals het verbeteren van een elektrische aansluiting op een van de reservekoelmiddelsystemen'', aldus EPZ.

Kerncentrales over de hele wereld deden zelfonderzoek op initiatief van de World Association of Nuclear Operators (WANO). Doel was om alle veiligheidsvoorzieningen goed te controleren.

Stresstest

Later dit jaar verschijnen op de website de resultaten van een Europese stresstest. Dit onderzoek richt zich op de veiligheidsmarges van Europese kerncentrales.

In de stresstest wordt de ernst van gebeurtenissen steeds verder verzwaard tot de grens is bereikt van wat de kerncentrale hebben kan, legt EPZ uit.

Vervolgens wordt gekeken of deze marge nog verder kan worden verruimd. De publicatie van de test wordt in november verwacht.