LELYSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag een werkstraf van 40 uur geëist tegen de voormalige brugwachter van de Ketelbrug.

De 67-jarige Reinder D. stond in oktober 2009 achter het bedieningspaneel toen de brug tussen Lelystad en Emmeloord zonder waarschuwing openging.

Eén auto kon niet meer op tijd tot stilstand komen en botste tegen de openstaande klep. Daardoor raakten vier inzittenden gewond.

Het OM denkt dat de man per ongeluk de verkeerde knop heeft ingedrukt. De verdachte zelf ontkent dat.

Noodbediening

Het ongeluk gebeurde direct nadat de brug open en dicht was geweest. Hierbij werd de noodbediening gebruikt, omdat het automatische systeem niet werkte.

Volgens het OM wilde de brugwachter na het sluiten van de twee brugdelen voor de zekerheid op de twee stopknoppen drukken, maar drukte hij per ongeluk voor één brugdeel weer op de knop 'openen'.

Door een gebrekkig systeem ging het brugdek weer open, terwijl ook de slagbomen open waren en er geen waarschuwingslichten brandden.

Verdachte

De verdachte bezweert echter dat hij nooit de stopknoppen gebruikte en dat de brug uit zichzelf weer open ging.

Het computersysteem in de brug registreerde wel dat de signalen 'stop' en 'openen' vrijwel tegelijkertijd werden gegeven. Deskundigen op de zitting sloten niet uit dat deze registratie ook door een kortsluiting veroorzaakt kon zijn.

Rijkswaterstaat

Het OM ging aan dat verhaal voorbij en vindt dat de brugwachter beter op had moeten letten, zeker omdat de noodbediening werd gebruikt.

Wel liet de officier van justitie weten dat Rijkswaterstaat 'helaas' niet vervolgd kan worden voor het gebrekkige openingssysteem, omdat het een overheidsinstantie betreft.

De rechtbank doet uitspraak op 2 augustus.