AMSTERDAM - Justitie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam 2 jaar celstraf geëist tegen taxichauffeur Sidi Mohamed B..

Justitie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam 2 jaar celstraf geëist tegen taxichauffeur Sidi Mohamed B..

Die zou de 44-jarige Rob Sitek op 5 juli 2009 op het Amsterdamse Leidseplein een dodelijke vuistslag hebben gegeven.

De eis is gelijk aan de straf die B. vorig jaar van de rechtbank kreeg en een jaar minder dan justitie eerder eiste.

Dat is enigszins opvallend, omdat het Openbaar Ministerie (OM) juist in beroep ging omdat het de straf te laag vond. Ook de verdachte had overigens beroep aangetekend.

Ritprijs

Het tweetal kreeg in de bewuste nacht ruzie over de ritprijs. Sitek gaf de taxichauffeur een klap, waarop die een vuistslag uitdeelde. De eerste viel hard met zijn hoofd op de grond en overleed aan zijn verwondingen.

Tijdens het beroep stelde de advocaat-generaal van het OM dat de vuistslag van B. tot de dood van Sitek heeft geleid.

''Of het letsel het gevolg is van de klap of de val op het wegdek, is niet van wezenlijk belang. De verdachte heeft de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer door de klap op de weg zou vallen en daardoor zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.''

Kickbokser

B. is een geoefend kickbokser. Naast het neerslaan van Sitek wordt hij ook verdacht van de mishandeling en bedreiging van een vrouw in november 2007 in Amstelveen. Ook dit zou zijn gebeurd na een ruzie over de prijs van een taxirit.

De dood van Sitek leidde destijds tot veel ophef, ook al omdat er jaren veel problemen waren met de Amsterdamse taxibranche.

Zo zijn er veel klachten over taxichauffeurs die korte ritten weigeren, te hoge prijzen vragen of ruzie maken met klanten. Na het incident verscherpte de gemeente het toezicht op de taxistandplaats op het Leidseplein.

Het gerechtshof doet naar verwachting 2 augustus uitspraak.