AMSTERDAM - Acteur John Kraaijkamp is zondagmiddag op 86-jarige leeftijd overleden in Laren. Hij is ''rustig ingeslapen'' in het bijzijn van zijn vier kinderen, zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en diens echtgenote.

Dat vertelde de woordvoerder van de familie Sidney Brandeis maandag. ''Zo had hij het graag gewild.''

Kraaijkamp was ''lichamelijk op, maar geestelijk nog zeer in orde'', aldus Brandeis. ''Hij was tot het laatste moment volledig bij''.

Het lichaam van Kraaijkamp sr. wordt gecremeerd. Wanneer dat precies zal gebeuren wordt binnenkort bekendgemaakt. Zijn familie overlegt maandag over de opzet van zijn publieke en privéafscheid.

Kraaijkamp sr. zou voor zijn overlijden enkele specifieke wensen hebben doorgegeven, zo laat de woordvoerder van de familie weten. Joop van den Ende Producties heeft zijn medewerking voor de afscheidsdienst inmiddels toegezegd.

Carrière

John Kraaijkamp maakte een gevarieerde carrière. Op zijn veertiende maakte hij als 'Neerlands Jeugdige Tenor' al zijn opwachting op het toneel.

Het grote publiek leerde zijn komische kanten kennen door zijn samenwerking met Rijk de Gooyer en zijn latere rol als weduwnaar Piet Bovenkerk in de televisieserie Het Zonnetje in Huis, die hij ruim tien jaar speelde.

Theater

Los van zijn vele televisierollen was Kraaijkamp ook vaak in het theater te zien. Zo speelde hij Sancho Panza, de trouwe hulp van Don Quichot in De Man van La Mancha.

In zijn tijd bij het RO Theater liet Kraaijkamp zien dat hij ook niet terugdeinsde voor klassieke rollen zoals die van King Lear.

 

Volg de reacties op het overlijden van John Kraaijkamp via NUlive