AMSTERDAM - De punctualiteit bij de NS is gestegen tot recordhoogte. In het tweede kwartaal reed 95,1 procent van de treinen op tijd, meldt de NS zondag.

Dat zou niet zijn vertoond sinds de punctualiteit wordt gemeten.

De stijging is niet groot te noemen. Het punctualiteitscijfer ligt 0,1 procentpunt hoger dan vorig jaar. Toch is in de loop der jaren een voorzichtig stijgende lijn te zien. Zo reed in 2007 nog 93,4 procent van de treinen op tijd.

Het klantoordeel over het op tijd rijden van treinen steeg van 45 procent in het eerste kwartaal naar 53 procent. In het eerste kwartaal werd de NS nog geplaagd door winterweer.

Minieme daling

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is echter sprake van een minieme daling. Toen scoorde de NS op dit onderdeel nog 54 procent.

Eenzelfde beweging is te zien als het gaat over het algemeen oordeel. Dat scoorde 76 procent. Evenveel als het tweede kwartaal vorig jaar, maar hoger dan de 69.

Zitplaatscapaciteit

De beste cijfers werden gemiddeld gegeven aan de zitplaatscapaciteit in de trein en aan de sociale veiligheid. Slechts 53 procent van de ondervraagden gaf een 7 of meer voor het op tijd rijden van de trein.

Tevreden

De NS is tevreden over de 'goede' resultaten. "In het eerste kwartaal kampten we nog met naweeën van de winter, dat ebt altijd na", zegt een woordvoerder. "Het oordeel van klanten stelt zich altijd later bij."

Verstoringen hadden volgens de zegsman minder ernstige gevolgen, omdat de betrokkenen bij het controlecentrum van spoorbeheerder Prorail en de vervoerders steeds beter op elkaar zijn ingespeeld. "Daardoor krijgen we problemen sneller onder de knie en is de inktvlekwerking minder."

Nieuwe sprinters

Ook de nieuwe sprinters hebben volgens hem een 'zeer positieve' invloed op de punctualiteit. "Ze hebben een buitengewone hoge versnellings- en remcapaciteit, zodat ze tijd kunnen inhalen. Stoptreinen zijn vaak wat kwetsbaar voor vertragingen."