HOOGERSMILDE - Novec stuurt zo snel mogelijk een noodzendmast richting Hoogersmilde, waar eerder op vrijdag de zendmast instortte na een brand. 

Een woordvoerder van TenneT zei dat daarmee binnen een aantal dagen tot een week een deel van de problemen verholpen moet zijn.

TenneT is overigens aandeelhouder van Novec, eigenaar van beide zendmasten. Door de brand kunnen kijkers en luisteraars in delen van het land minder zenders ontvangen.

Ook de zendmast in Lopik is op last van de brandweer uitgeschakeld, na een korte brand.

De noodzendmast komt over uit Amsterdam, waar ze tijdelijk werd ingezet tijdens reparatiewerkzaamheden. Het gaat om een mast van circa 100 meter hoogte. Waar deze precies wordt geplaatst, is nog niet duidelijk. Novec voert daarover overleg met de autoriteiten.

Nog niet onder controle

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt nog altijd voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vrijdagavond.

In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden.

Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor telefoonverkeer in de omgeving. "Dat is niet eenvoudig uit te zetten." Omstreeks 23.00 uur meldt de woordvoerder dat het vuur nog altijd niet is gedoofd. "Maar we zijn erbij, dus alles is redelijk onder controle."

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto

Volg de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Brand Hoogersmilde