IJSSELSTEIN - Novec, de eigenaar van de twee zendmasten die vrijdag vlam vatten, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. 

Het bedrijf kan nog niet aangeven wanneer 'Lopik' weer in gebruik kan worden genomen. Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zei een woordvoerder van Novec.

Beheerder Broadcast Partners wil de radiozenders via IJsselstein graag zo snel mogelijk doorgeven en wacht hiervoor op groen licht van Novec, die eerder op de dag uit voorzorg opdracht gaf de zenders uit te zetten.

De suggestie dat de twee branden met elkaar in verband staan, noemt Broadcast Partners onzin. Theoretisch is het niet mogelijk dat de mast in het noorden de capaciteit deels kan overnemen van een brandende mast in het midden van het land en daardoor zelf in brand vliegt.

''Het zijn twee individuele masten in totaal andere gebieden. Het is door de bolling van de aarde onmogelijk dat ze elkaar kunnen vervangen'', zegt de woordvoerder van Broadcast Partners.

Smilde

De vrijdagmiddag omgevallen Novec-mast op de betonnen toren van Smilde wordt gebruikt voor diverse zendapparatuur en antennes. Die zijn door het ongeval buiten bedrijf geraakt.

Novec doet er alles aan om de zenders zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen, meldt het bedrijf in een verklaring. Behalve radiozenders betreft het ook telecommunicatienetwerken in de regio.

IJsselstein

Over de vrijdagochtend uitgebroken brand in de zendmast van IJsselstein meldt het bedrijf dat ook hier de oorzaak nog niet bekend is. Een groot aantal radiozenders is hierom uit voorzorg uitgeschakeld.

''Uiteraard is men ook hier met man en macht bezig om de oorzaak te achterhalen en dit zo snel mogelijk te herstellen'', zegt een woordvoerder van Novec.

Volgens Novec is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. ''We gaan het allemaal onderzoeken.''

Alternatieve uitzendlocaties

Delen van het land die het vrijdag moeten stellen zonder radio en televisie via de ether, hebben mogelijk dit weekeinde weer bereik. De distributiepartners van de Publieke Omroep bekijken momenteel of er alternatieve uitzendlocaties zijn.

Als die worden gevonden, kunnen mogelijk dit weekeinde al delen van het ontvangstgebied worden overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep vrijdag gemeld.

De problemen ontstonden vrijdag door de brand in twee zendmasten. In Hoogersmilde stortte de mast door de brand deels in. In Lopik woedde een kleine brand, mogelijk als gevolg van kortsluiting. Het is nog onduidelijk hoe lang de problemen gaan duren, aldus de zegsman.

FM

Door de incidenten zijn in grote delen van het land de publieke radiostations Radio 1, 2, 3FM en 4 niet via de FM te ontvangen. Ook is de digitale etherontvangst (Digitenne) van de publieke netten in de noordelijke provincies weggevallen.

Kijkers en luisteraars via de kabel en satelliet hebben geen problemen. Radio 1 wordt zo lang als nodig uitgezonden via de AM-frequentie 747.

Ook commerciële zenders kennen problemen. Als er alternatieve uitzendlocaties zijn gevonden, wil dat volgens de woordvoerder van de NPO nog niet zeggen, dat de problemen voor deze partijen zijn opgelost. ''Maar misschien zijn zij zelf wel op zoek naar alternatieven. Overigens hebben wij in een aantal gevallen dezelfde distributiepartners als zij.''

Zeeland, Limburg, de kop van Noord-Holland en delen van Oost-Nederland maken geen gebruik van de zendmasten en hebben dus wel FM-ontvangst.

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto

Volg de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Brand Hoogersmilde