AMSTERDAM - Door nog onbekende oorzaak heeft vrijdag brand gewoed in de zendmasten van IJsselstein (Utrecht) en Hoogersmilde (Drenthe).

De enorme hitteontwikkeling in de 200 meter hoge stalen constructie van het zendstation van Hoogersmilde bleek funest.

De mast bezweek en stortte 's middags rond 15.30 uur met donderend geraas in. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Novec, eigenaar van de twee zendmasten, besloot na de ontwikkelingen in Hoogersmilde uit voorzorg ook IJsselstein, in de volksmond bekend als 'Lopik', uit de lucht te halen.

Volgens het bedrijf is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op.

Geen radio en televisie

Een groot deel van Nederland kan via de ether geen radio en televisie meer ontvangen. Dat geldt voor commerciële en publieke radio- en tv-zenders. Ook de telecommunicatienetwerken hebben problemen.

Novec is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen beide incidenten, maar volgens een zegsman van Broadcast Partners is een verband niet aan de orde.

Ook is het onbekend wanneer de zendmast in IJsselstein weer in gebruik kan worden genomen. Die van Hoogersmilde is hoe dan ook lange tijd uit de lucht.

Drenthe

De tv-toren in Drenthe bestond uit een 80 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen zendmast van ruim 200 meter. In de mast brak vrijdag rond 14.00 uur op een hoogte van 180 meter brand uit.

Aanvankelijk wilde de brandweer proberen het vuur te blussen, maar die zag daarvan af vanwege de enorme hitteontwikkeling. Nauwelijks een uur later stortte de mast naar beneden. Op de site van RTV-Drenthe is dit goed te zien.

''Er was snel het besef dat de zendtoren als verloren moest worden beschouwd'', zei burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe. ''Gelukkig is tijdig besloten om alle brandweerlieden uit de toren zelf en het omliggende gebied terug te trekken.''

In de weilanden rond de tv-toren, die in een dun bevolkt gebied staat, liggen nog de smeulende resten van de stalen constructie. Een gebied in een straal van 300 meter rond de zendmast is ontruimd.

Bekijk de lezersfoto's op de special van NUfoto

Volg de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Brand Hoogersmilde