DEN BOSCH - De Arbeidsinspectie heeft aspergeteelster José Janssen uit Someren terecht boetes van in totaal 98.750 euro opgelegd.

Tot die conclusie kwam de bestuursrechter in Den Bosch donderdag.

Het aspergebedrijf kreeg de boetes omdat er geen goede administratie van de werk- en rusttijden was en omdat er 23 buitenlanders zonder vergunning werkten.

De rechters concludeerden onder meer dat het boeterapport zorgvuldig tot stand is gekomen en volledig is. De boetes zijn ook niet te hoog, meent de bestuursrechter.

Bovendien heeft Janssen niet aannemelijk kunnen maken dat ze de arbeid- en rusttijden goed heeft bijgehouden.

Strafzaak

Janssen zit sinds 15 juni weer in de gevangenis in afwachting van een strafzaak wegens uitbuiting van werknemers in 2009 en dit jaar. Ze werd voor het eerst gearresteerd in begin 2010 en zat toen een half jaar vast.

De aspergeteelster kreeg de boetes opgelegd in het aspergeseizoen van 2009. Ze stelde bijna twee weken geleden dat ze het merkwaardig vindt dat ze telkens bij de rechtbank belandt. Volgens haar werkt ze niet anders dan andere tuinders.

Rusttijden

Ze zou de arbeids- en rusttijden ook wel goed hebben bijgehouden, zo betoogde haar advocaat Esther Vliegenberg. De aanvragen zouden op tijd zijn ingediend, maar pas te laat verleend.

Janssen kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Dat kan binnen zes weken bij de Raad van State.