AMSTERDAM - De dierenambulance heeft donderdag in het westelijk havengebied van Amsterdam 34 zwanen uit het water gehaald die met olie waren besmeurd.

De watervogels zijn naar een opvangcentrum gebracht om te worden schoongemaakt, aldus de dierenambulance. Het betreft volgens Rijkswaterstaat de Amerikahaven waar zo'n 200 liter stookolie in het water drijft. De dierenambulance had het eerder nog over de Coenhaven.

Rijkswaterstaat trof de olie woensdagavond aan en is direct begonnen met opruimen. De olie ligt achter schermen en er is geen gevaar voor verspreiding, aldus een woordvoerder. De schoonmaakklus is waarschijnlijk voor het weekeinde geklaard.

Onderzoek

Rijkswaterstaat onderzoekt nog hoe het spul in het water is gekomen. De dierenambulance gaat vrijdag verder met het redden van zwanen uit het gebied. Er zwemmen er nog meer rond.

In januari kwam door een aanvaring tussen twee schepen ook olie in de Amsterdamse haven terecht. Toen ging het om ruim 200.000 liter olie. De dierenambulance viste destijds 70 dode en gewonde vogels uit het water.