SCHIPHOL - Door de harde zuidwestelijke wind hebben luchtvaartmaatschappijen op Schiphol donderdag al ongeveer twintig vluchten moeten annuleren. 

Die hadden Europese bestemmingen als doel.

Ook moeten reizigers rekening houden met vertraging van gemiddeld een uur, met uitschieters tot twee uur.

Dat liet een woordvoerster van de luchthaven donderdagmiddag weten. Door de harde wind kunnen minder vliegtuigen vertrekken dan normaal. Ook veel inkomende vluchten lopen vertraging op. Ze zei te verwachten dat de problemen nog wel even aanhouden.

Ook in andere delen van Nederland is overlast ontstaan door het onstuimige weer.

Den Haag

Een 51-jarige vrouw uit Den Haag is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis nadat ze was getroffen door een boom die omwaaide in Den Haag. Een 19-jarige jongen, die door dezelfde boom werd geraakt, raakte ook zwaargewond.

Dat heeft de politie laten weten. Het ongeval gebeurde even voor twee uur op de Conradkade. Een traumahelikopter vloog uit maar kon niet in de buurt van het incident landen.

Volgens de politie had vooral de brandweer in de regio Haaglanden de handen vol aan meldingen van wateroverlast en stormschade.

Rotterdam

Een circa 60 meter hoge schoorsteen op de Keileweg in Rotterdam dreigt om te vallen. Door de harde wind is er in het bovenste deel van de schoorsteen een knik ontstaan. Het gevaarte is volgens een politiewoordvoerder van staal gemaakt en niet van steen, zoals eerder werd gemeld.

De schoorsteen zal vrijdagochtend vanaf zeven uur worden afgebroken, zo heeft een woordvoerster van de politie laten weten. Dat gaat gebeuren met twee enorme kranen waarvan de opbouw donderdagavond is begonnen. De schoorsteen stond al op de nominatie om gesloopt te worden.

De politie heeft een gebied in een straal van 100 meter rond de schoorsteen afgezet. Werknemers in twee gebouwen in de buurt moesten hun werkplek verlaten en konden vroeger naar huis.

Vierdaagse

Harde wind en veel regen spelen de opbouwers van de Vierdaagsefeesten donderdag parten in Nijmegen. Tot grote problemen leiden de weersomstandigheden gelukkig niet, aldus het organiserende Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN).

De Vierdaagsefeesten in de Waalstad beginnen zaterdag en daarom is de opbouw van podia en tenten in volle gang. De organisatie waarschuwde de opbouwers 's ochtends al rekening te houden met het barre weer.

''Winddichte tenten en voldoende ballast tegen omvallen zijn nu erg belangrijk'', stelt een woordvoerster van de organisatie.

Wateroverlast

De maatregelen tegen de droogte zijn nauwelijks opgeheven of een flink aantal waterschappen neemt nu juist maatregelen tegen wateroverlast. Dat meldde de Unie van Waterschappen.

Het waterpeil is in verschillende regio’s verlaagd om plaats te maken voor de overvloedige neerslag van de afgelopen dagen, donderdag en komende dagen.

Tegelijk is de waterstand in de rivieren nog lager dan normaal en zijn ook de veendijken nog steeds te droog, aldus een woordvoerster.

'Neerslagprotocol'

Het Brabantse waterschap De Dommel liet donderdag weten dat het neerslagtekort ondanks de de stortregens van deze week nog niet is verdwenen.

''We kampen nog steeds met een tekort van circa 150 mm, terwijl 90 mm voor deze tijd van het jaar normaal is'', aldus het waterschap. Veel regen wordt nog door de bodem opgenomen.

Het onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater in het beheersgebied van De Dommel blijft van kracht. Er stroomt nog te weinig water door de beken.

De laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Bekijk de actuele weersvoorspelling

Bekijk de lezersfoto´s van het slechte weer op NUfoto